Jeugdcriminaliteit

Afstudeeropdracht

Academie voor sociale studies.

 

Wat is jeugdcriminaliteit.

Jeugdcriminaliteit verwijst naar gedrag van jongeren van 12-18 jaar waarbij bepaalde- in wetboeken vastgelegde- normen worden overtreden en waarop een straf staat.

 

Jeugdige delinquenten halen bijna dagelijks de krantenkoppen met delicten die door hen worden gepleegd. Hoewel de absolute cijfers van jeugdcriminaliteit niet toenemen, is er wel sprake van een verharding van de delicten die door jongeren worden gepleegd. Dit varieert van verkeersovertredingen tot doodslag. De term jeugdcriminaliteit geeft het gedrag weer van het experimenteren en verleggen van grenzen door jongeren.

 

Het grootste deel van de jeugdcriminaliteit bestaat uit diefstal en inbraak. Daarnaast komen mishandeling en diefstal met geweld vaak voor. Het kan ook gaan om o.a. racistisch geweld, vandalisme, graffiti en brandstichten. Naast deze delicten komen ook overtredingen voor, bijvoorbeeld van de leerplichtwet of de verkeerswet. De mate van grensoverschrijdend gedrag varieert.

 

Jeugdcriminaliteit bestaat uit vele facetten. Het begrip criminaliteit is een categorie van delinquentie en omvat ernstige wetsovertredingen zoals geweldsdelicten, zedendelicten, inbraken en brandstichting. Deze categorie wordt onderscheiden van kleine delicten zoals eenvoudige diefstallen en verkeersongevallen waarbij andere mensen niet in gevaar worden gebracht. Bij jeugdigen wordt crimineel gedrag en kleine delicten ook nog onderscheiden van de zogenoemde statusdelicten. Dit zijn wetsovertredingen die alleen gelden voor minderjarigen, zoals weglopen, spijbelen, drugs-of alcoholgebruik en discobezoek onder een bepaalde leeftijd.( J. van Acker, 1998)